In je blootje

Twee jaar geleden werd ik overtuigd om een dag te vertoeven in een openbaar saunacomplex. Daar aangekomen legden de medewerkers rustig alle huisregels uit – kleding in lockers, douchen voor en na elk saunabezoek -, en kreeg ik het Spaans benauwd. Bij het binnengaan van de kleedkamers, keek ik recht op het gestel van een fiere, oudere meneer. Geschrokken wilde ik mijn excuses aanbieden, maar besefte gelukkig net op tijd dat zoiets in zo’n complex doodnormaal was. Ik keek schichtig om me heen bij het omkleden en kroop verlegen onder de douche.

In het complex zelf sprong ik zo snel mogelijk in het zwembad en voelde me stikjaloers op vierjarigen. Zij kunnen op momenten dat ze bedreiging voelen verlegen achter het been van hun vader of moeder kruipen.  Ik niet. Geen geruststellende aai op mijn hoofd. Gewoon een poedelnaakt kneusje, verstopt in het water.

Tot ik enkele minuten afwachtend om me heen keek en rustig werd. Lichamen in alle vormen en maten, en niemand die zich hoefde te schamen. Ook ik niet. Ik vond het opeens prachtig hoe men tussen die vier muren lak heeft aan de alledaagse, opgelegde normen en standaarden. Een doorsnee, stereotiep vrouwentijdschrift openslaan op je ligstoel, voelt op zo’n plek plots compleet belachelijk.

Ik ben ondertussen vijf keer in wellnesscentra geweest, en heb één keertje het lichaam gezien dat wordt beschreven in die vrouwenbladen. Voor de rest alleen maar heerlijk divers: groot, klein, donker, licht, met alles erop en eraan of mensen bij wie bepaalde zaken ontbreken. Geen irreële schoonheidsidealen, geen blitse gadgets om bepaalde onzekerheden te compenseren. De collectieve, onuitgesproken afspraak dat iedereen zich met enkel en alleen zichzelf bemoeit. Puur natuur, puur jezelf. Onverbloemd, en toch zo mooi.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s